Pobieram dane...
Już niebawem rozpocznie się kalendarzowa wiosna. Przyroda obudzi się do życia. Paradoksalnie ożywieniu natury nie za wsze towarzyszy przypływ energii w naszym organizmie, wręcz przeciwnie – zmęczenie i gorsze samopoczucie. Powodem może być wiosenne prze silenie. Jak sobie z nim radzić? Jak wzmocnić odporność i dodać sobie energii na wiosnę?
Musimy pamiętać, że wraz z wiekiem zwalnia nasz metabolizm i borykamy się z wieloma zdrowotnymi problemami. Większość z nich prowadzi do obniżonej odporności, a co za tym idzie, groźnych dla starszych ludzi przeziębień oraz grypy.
Wiosenne przesilenie to „przypadłość”, która dotyka wielu osób. Krótkie dni, brak słońca, mniej ruchu, częstsze przeziębienia osłabiają organizm i sprawia ją, że staje się on mniej odporny na zmiany pogody, bakterie i wirusy. Zmęczeni zimową aurą częściej chorujemy, jesteśmy apatyczni, senni, nasza cera staje się matowa i szara, włosy zaczynają wypadać, a paznokcie łamią się i rozdwajają. Wiosenne przebudzenie warto zacząć od wzmocnienia ogólnej odporności organizmu. Wystarczy kilka prostych zabiegów.
Akcja regeneracja
Odbudowywanie odporności to zadbanie o regenerację organizmu i dostarczenie mu odpowiedniej ilości ruchu, słońca i składników odżywczych. Kluczem do wzmocnienia odporności jest uchwycenie równowagi pomiędzy kondycją psychiczną i fizyczną.
Jak to zrobić? Pierwszym krokiem będzie przyjrzenie się diecie. Sprawdźmy, czy w naszym menu znajdują się różnorodne produkty, bogate w witaminy i sole mineralne. Za dbaj my o to, by na na szych talerzach znalazły się świeże warzywa i owoce, ryby, chude mięso i nabiał.
Właściwie zbilansowana dieta powinna dostarczać nam odpowiedniej ilości składników odżywczych, abyśmy nie musieli jej uzupełniać dodatkową suplementacją. Nie zawsze tak jednak jest. Często jadamy zbyt dużo produktów wysoko przetworzonych, ciężkostrawnych, ubogich w witaminy.
Aby wzmocnić układ immunologiczny konieczne jest wprowadzenie do menu produktów bogatych w potrzebne organizmowi składniki odżywcze. Witaminę C do starczą nam m.in. dzika róża, natka pietruszki, czerwona papryka, chrzan czy cytryna. Witaminę A – tran, wątróbka, tłuste sery, śmietana, masło, pomidory, sałata, szpinak, kapusta i marchew. Poprawi naszą odporność też witamina E, którą znajdzie my w mięsie, olejach roślinnych, maśle, kiełkach zbóż i sałacie oraz witamina D, którą zawiera m.in. olej lniany i tłuste ryby morskie.
Zmęczenie, stres i wahania nastroju dają się intensywnie we znaki szczególnie w okresie przed wiosennym. Witaminy z grupy B są natomiast pomocne w łagodzeniu stresu, wahaniach nastroju, wpływając na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Witaminy te znajdziemy np. w orzechach, jajach, nabiale, mięsie, roślinach strączkowych i w niektórych warzywach.
Witaminy z apteki
Jeśli czujemy osłabienie, możemy sięgnąć po witaminy zawarte w złożonych suplementach diety albo osobno poszczególne witaminy i składniki mineralne, takie jak magnez, potas czy cynk. Można poradzić się lekarza rodzinnego albo farmaceuty w aptece, podpowie nam, czy taka suplementacja jest dla nas wskazana, czy też wystarczy odpowiednie zbilansowanie diety. Szukając wsparcia w suplementach warto poszukać takich, których skład oparty jest na naturalnych roślinnych składnikach. Poza tym możemy sięgnąć tak że po mieszkanki ziół lub preparaty sprzedawane w sklepach ze zdrową żywnością, znajdziemy tam różnego typu produkty ziołowe, pszczelarskie, suszone owoce czy napary.
Część ziół ma silne właściwości poprawiające ogólne funkcjonowanie organizmu, np.:
korzeń żeń -szenia pobudza do działania limfocyty T, niszczące chorobotwórcze drobnoustroje, wzmaga odporność na infekcje i poprawia zdolność do ich pokonywania;
jeżówka purpurowa, czyli echinacea działa przeciwzapalnie, aktywuje komórki układu odpornościowego, co w konsekwencji eliminuje wirusy m.in. w infekcjach dróg oddechowych, grypie, stanach grzybiczych;
aloes stymuluje odporność, zawiera m.in. witaminy A, C, E, B1, kwas foliowy, ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne.
Stosunkowo nowymi preparatami o działaniu przeciwwirusowym i immunomodulującym są te zawierające pranobeksinozyny. Stosuje się je głównie w okresie zakażenia wirusowego, np. wirusem grypy. Wskazane są również w okresach wzmożonej zachorowalności oraz u osób o osłabionej odporności, ponieważ zmniejszają ryzyko rozwoju infekcji. Lecz działania przeciwwirusowych preparatów z pranobeksem inozyny jak dotąd w badaniach klinicznych nie potwierdzono.